K 30. výročiu založenia Vyšehradskej skupiny vydali poštovú známku

15.02.2021 Bratislava

Bratislava 15. februára (TASR) - Slovenská pošta (SP) vydala v pondelok spolu s Poľskom, Maďarskom a Českou republikou poštovú známku k 30. výročiu založenia Vyšehradskej skupiny. Nominálna hodnota známky je 1,70 eura. TASR o tom informovala hovorkyňa SP Iveta Dorčáková.

"Poštová známka rozmerov 40 × 30 mm, vrátane perforácie, vychádza vo forme upraveného tlačového listu s 9 známkami. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko," priblížila Dorčáková s tým, že motívom poštovej známky je expresívne číslo "30", ktoré priamo súvisí s výročím vzniku skupiny V4: "Plynulo prechádza do systému štyroch roztvorených článkov reťaze. Sú symbolmi samostatných nezávislých štátov, ktoré tvoria spoločenstvo národov."

Myšlienka dizajnu poštovej známky v symbolickej podobe definuje 30. výročie úzkych politických, ekonomických a sociálnych vzťahov medzi štyrmi krajinami Vyšehradskej skupiny - Poľskom, Českou republikou, Slovenskom a Maďarskom.

Dodala, že pošta súčasne so známkou vydala obálku prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Contact) s dátumom 15. februára 2021 a domicilom mesta Bratislava. Na obálke je zobrazená mapa štyroch členských štátov V4 s ich vlajkami. Motívom pečiatky je graficky spracovaný znak V4. Autorkou výtvarného návrhu poštovej známky je poľská grafička Agnieszka Sobczyńska. Autorom FDC a FDC pečiatky je Adrian Ferda.
 

Vyberte región

mark